Floris en ik gaan al heel wat jaren terug samen en nu was hij de eerste die het boek bestelde toen deze in de voorverkoop te koop kwam. Ik wist ook direct dat hij een kritische lezer zou zijn, onze meningen verschillen nog wel eens.

Zeker gelet op zijn kritische geluid en onze verschil in mening op bepaalde onderwerpen was ik zeer benieuwd naar zijn mening over mijn verhaal en visie.
Deze week was het zover, Floris heeft het boek in een middag aan een zwembad in de Italiaanse zon uitgelezen en dit waren zijn woorden:

Nou, ik heb het boek uitgelezen mevrouw Stoopman! Goed geschreven vanuit de ik vorm en je mening en visie is luid en duidelijk overgekomen. Wat heb ik ervan geleerd? Dat ik nog steeds blijf adviseren op basis van provisie omdat het bij de bulk van mijn klanten prima uitkomt en het de inkomsten dekt voor alle werkzaamheden die ik voor mijn klanten uitvoer. Dat risicomanagement een onderdeel gaat worden is wel duidelijk alleen moet ik voor me zelf goed onderzoeken hoe ver ik hierin wil gaan. Wat staat me een beetje tegen? Dat je niet vermeldt dat je zelf ook nog deels op provisie werkt en dat je als adviseur ook met een laag provisie percentage (lees op inkomensverzekeringen) een goed advies kan geven omdat de totale provisie op relatieniveau dit toelaat. Het is van belang om naar de totale inkomsten op een klant te kijken, voor deze inkomsten moeten wij onze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Maar overall respect voor alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken!

Floris geeft aan dat hij meer van mijn eigen verdienmodel had willen lezen. Daar wil ik graag open en eerlijk over zijn. Er zijn nog steeds klanten die beter af zijn als ik op provisiebasis werk, maar ben ik daar zelf als adviseur ook beter mee af? Dat is de vraag.
Momenteel overweeg ik serieus een magazine uit te brengen begin 2020 waarin ik dieper in ga op de materie. Dieper ga op stof waar ik in het boek kort bij stil sta of maar kort noem.
Dit is één van de onderwerpen waar ik in het magazine langer en beter bij stil kan staan.

Het onderwerp provisiebeloning is hot, dat merk ik aan mijn berichten over dit onderwerp. Ik ben van mening dat het niet uit mag maken of je op provisiebasis of feebasis werkt, als je maar werkt voor jouw klant. Dat staat als een paal boven water!

Floris bedankt voor jouw review en het feit dat we elkaar scherp kunnen houden!